UA-55547970-1

Surfen

Surfen
 

Waarom wel een wetsuit tegen onderkoeling of een boardbag voor je board?
In het water zijn en surfen is vrijheid en een zijn met de Natuur, het liefste in warm water in epische omstandigheden toch ook evenzo graag het koude water trotseren voor dat diepe warme gevoel, Passie.
Een ervaren watersporter weet dat onderkoeling op de loer ligt als er een windje staat, ook in tropische omstandigheden. Hypothermia of onderkoeling wordt opgemerkt als men herhaaldelijk aandrang heeft om te plassen, wanneer spraak gaat lijken op brabbelen dan is het sowieso tijd om het water uit te gaan.
Hoewel goede wetsuits zorgen er voor dat we veel langer in kouder water kunnen genieten van onze passie staan we zelden stil bij de oor-risico's en komen er velen te laat achter dat het oor gaat veranderen bij frequent contact met kouder water(<18ºC), naast een traject van zwemmersoor en verminderd horen kan het resultaat leiden tot surfersoor. Wat wil jij voor jouw oren?

Hoe meer in het water des te vatbaarder we zijn voor de zon, zout, zee- of besmetwater, aangevuld met risico's door het extreme karakter van sporten als kitesurfen, wakeboarden, waterskiën, duiken, windsurfen en golfsurfen. Impact-trauma's zoals het scheuren van het trommelvlies gebeurt vaker dan gedacht en onverwacht herstel vraagt tijd en een dosis geluk of het horen nog steeds zo mooi klinkt als daarvoor.
Gelukkig zijn er velen die zelden of nooit last van hun oren hadden of zullen hebben, zij zijn helaas geen graadmeter en actieve watersporters vinden vaker risico op oor-trauma's op hun pad dan landbewoners.

Net zo belangrijk als het is om na een sessie bij het omkleden, op de fiets een muts op het hoofd te hebben als preventie tegen kou-prikkel in de gehoorgang vormt de helft van de oplossing tegen  surfersoor. Het beschermen van de gehoorgang is geen overbodige luxe.

Om jezelf te wapenen tegen oorontsteking op trip naar spots onder de zon is het minste aan voorbereiding wat je kunt doen. Het zoutere water in een warmer klimaat droogt de huid van de gehoorgang uit en is een goed broednest voor schimmels, bacterien en virussen. Wie de ketenreactie opstart is de aandoener, opgespaard zand, schelpen en garnaaltjes met een wattenstaafje rondmalen is niet handig. Maak gebruik van een tissue maar laat de gehoorgang met rust. 

Bedenk dat een beschadigde huid bij een eerstvolgende sessie in zee of zwembad met de mix van omstandigheden als zee-, bad en zwembadwater verdere irritatie kan oplopen. Het uitspoelen van de gehoorgang met een flesje drinkwater op kamertemperatuur draagt preventief bij om zout weg te spoelen. Kraanwater is in veel landen niet geschikt. Richt hierbij nooit direct op het trommelvlies. Soms helpt het om de zuurgraad in de gehoorgang te verhogen met zuurdruppels, raadpleeg hierover een (duiker/huis/kno)arts. Preventief de oren beschermen met een nevel olijfolie en teatree kan met bijvoorbeeld Earol SWIM, binnenkort beschikbaar onder Audiol SWIM.

Voor allerdaags sport gebruik en hulp bij klaren en goed kunnen horen met behoud van evenwicht adviseren wij naast een goed wetsuit een paar !Vented proplugs te dragen.

Watersporters met een geperforeerd trommelvlies moeten er rekening mee houden dat er GEEN water in het oor mag komen en hebben een waterverbod, herstel is belangrijker dan toch in zee gaan. Voor sneller herstel helpen !NON-Vented Proplugs om invloed van shampoo, zeep en stof tegen te gaan. Watersporters die kiezen voor dichte oordoppen, op maat gemaakt van elk merk en model kunnen beperking merken van de fijnmotoriek, evenwicht en communicatie-verlies. De !Vented Proplugs bieden ook een hoog draagcomfort, maar fijnmotoriek en communicatie vermindert wel ten opzichte van de Vented.

 

Surf.Transworld.Net SURFER’S EAR SYMPOSIUMSurfersoor (Exostosis Externa) is een vervelende aandoening waar iedereen mee te maken kan krijgen, het lastige is je voelt het haast niet groeien en zelf controleren is niet makkelijk en vraagt toegang tot een video-otoscoop. Op scherm kan dan duidelijk worden gecontroleerd wat de staat van de gehoorgang is en of er botvorming onder de huid in de gehoorgang zichtbaar is. Doordat het oor door de jaren heen wordt blootgesteld aan kouder water (<18°C), enook koude lucht dat waait tegen een natte huid en door de verdamping extra wordt afgekoeld, raakt het oor geïrriteerd. Als natuurlijke reactie laat ons lichaam de gehoorgang dichtgroeien, beschermen. De weg naar fase 4 van surfersoor (totale dichtgroei) gaat gepaard met frequente ontstekingen, slechthorendheid en soms pijnscheuten door de afgeklemde zenuwen. Al zitten er bot-stulpsel in de gehoorgang men kan hier prima 120 mee worden, mits de bron waardoor dat groeit wordt geremd.Hoewel in de koudere Europese wateren Surfersoor tot wel zes keer meer voorkomt dan in warmere streken is ook de wind een belangrijke invloed. Aanleg kan de aangroei van het bot versnellen, een gezond oor kan al binnen enkele jaren zijn dichtgegroeid. Symptomen van Exostosis Externa of Surfersoor zijn te herkennen aan een ‘vol’ gevoel in het oor, alsof het oor dicht zit. Tevens blijft er steeds water in het oor achter. Een minder gehoor van hoge tonen is ook een veel voorkomend symptoom.

Hoe te behandelen?
Wanneer het surfersoor de kwaliteit van leven gaat beinvloeden dan kan in overleg met een KNO arts worden besloten om het bot te verwijderen. Deze ingreep gaat gepaard met wel overwogen risico's. Het verwijderen met een frees kan door de hoge frequenties Tinnitus veroorzaken bij een langere ingreep, wanneer de chisel-techniek wordt gebruik kan het afslaan van het bot een blijvende beschadiging teweegbrengen aan het aangezichtszenuw. Sowieso kun je na behandeling 6 tot 8 weken niet het water, per oor.

Waarom Doc’s Proplugs bij watersporten, ook? Belangrijk is te weten dat bijna alle oordoppen in je gehoorgang gaan. Dit heeft als nadeel dat je lichaam extra oorsmeer aanmaakt en/of terugduwt. Dit is ontstekingsbevorderend. Vaak zit er ook zand, grind, mosselzaad, schelpen en overig bezinksel in je oren voordat je besloot met oordoppen de gaan beginnen. Een goede reden is ook al om weken eerder zonder cap te surfen omdat de koude shock uitblijft op het oor en/of voorhoofd. Standaard oordoppen hebben dezelfde dop voor Links en Recht, uitbreiden van ontstekingen gaat dan erg makkelijk. Wanneer de gehoorgang al botgroei heeft is het dragen van vullende oordoppen een risico om de huid te beschadigen en het vuil achter de exostosis te persen. Doc’s Proplugs daarentegen, sluiten als een zegel de concha / oorschelp af en hoeven niet in je gehoorgang. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat ze goed blijven zitten, ook tijdens een spoelsessie. Het drukventiel in de !Vented Doc’s Proplugs heeft als groot voordeel dat het de druk en communicatie doorlaat. Daardoor heeft het nauwelijks effect op je evenwichtsorgaan, verhogen ze de gevoelstemperatuur en dezelfde oordoppen maken ook je avond in concert.

Het scheuren van je trommelvlies is het meest acute van de oorkwetsuren. Een harde klap of landing op het oor, een zachtere landing met ontstoken oor geeft je het einde van je seizoen cadeau. Of dit nu komt doordat je het verkeerd inschatte of je materiaal even een eigen leven leidde, het trommelvlies scheurt abrupt wanneer het evenwicht tussen de druk in het middenoor en die in het uitwendige oor wordt verstoord. Zo’n drukverandering in verschillende delen van het oor kan zich voordoen na een klap tegen het oor op bijvoorbeeld water of tijdens een flinke spoelbeurt met dichte oordoppen. Bij pech kan het genezingsproces wel oplopen tot vier maanden en zorgt het koude water niet voor duizeligheid. Wanneer littekenweefsel u bespaard blijft keert uw gehoor misschien weer terug zoals voor het ongeluk. Als u vermoedt dat uw trommelvlies gescheurd is, houd het getroffen oor dan droog en ga zo snel mogelijk naar een arts. Kiest bewust het model waterdopje dat je het beste past.

Tips: Ook met surfen geldt dat voorkomen beter is dan genezen, wacht niet af en ben nieuwsgierig naar de staat van je gehoorgang. Houd de oren droog en warm en spoel zout water uit. Als je merkt dat je een van de symptomen hebt bezoek een huisarts, audicien of Proplugs.eu voor een kijkje in je oor, allen worden bijgestaan door ervaren KNO artsen voor een second opinion maar vooral, deel het water, de wind en de golven en geniet bewust. Keep your ear-canal free & sound!

 

 

 

 

Weergave: Lijst / Rooster
Aantal weergeven:
Sorteren op:
AudiolSWIM® - het onzichtbare & veiligste zwemdopje
- V I E W  Y O U R  O R D E R -  + Bij aanschaf van 2x AudiolSwim geen € 30,00 maar € 12,00 per stuk + AudiolSWIM® - het onzichtbare veilige zwemdopje - bestaat uit zeer fijngefilterde medische olijfolie en 0,5% tea-tree olie. 
Beide zijn natuurlijke ingred..
€ 15,00 € 12,00
Excl. BTW: € 9,92
Rode VENTED Proplugs  | type ScubaSAFE + Flying + presssure valve
- V I E W  Y O U R  O R D E R - De VENTED zijn vooral geschikt om diverse oorproblemen te voorkomen die kunnen optreden tijdens watersport en (vakantie)reizen. Preventief beschermen is beter dan genezen. Mocht u uw maat niet weten dan raden we online aankoop af, u kunt dan..
€ 22,00
Excl. BTW: € 18,18
Gebaseerd op 2 beoordelingen.
Transparante VENTED Proplugs  | ScubaSAFE + Flying + pressure-valve
- V I E W  Y O U R  O R D E R - De VENTED zijn vooral geschikt om diverse oorproblemen te voorkomen die kunnen optreden tijdens watersport en (vakantie)reizen. Preventief beschermen is beter dan genezen. Mocht u uw maat niet weten dan raden we online aankoop af, u kunt dan..
€ 22,00
Excl. BTW: € 18,18