UA-55547970-1

Vliegen

Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen ondervindt tijdens haar werkzaamheden regelmatig hinder van haar oren, met name bij het stijgen en dalen. De hoge geluidsfrequenties bij sommige typen vliegtuigen zijn ook schadelijk bij vele vlieguren, los van de invloed op de concentratie.

Ook veel vliegtuigpassagiers hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen. Deze oorpijn is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen ter verlichting van de klachten.

+ Baby’s
Vliegtuigpassagiers
+ Cabinepersoneel luchtvaartmaatschappijen
+ Grondpersoneel luchtvaartmaatschappijen

Baby’s en kinderen

Veel baby’s en kinderen zijn nog onbekend met luchtdrukverschillen en hoe hier mee om te gaan. Doc’s Proplugs Vented kan hier gemak bieden, in combinatie met slikken zal het kind meer comfort hebben tijdens vluchten.

Het lawaai in een vliegtuig is ook vaak een invloed factor, doordat de Vented oordoppen ook een geluiddempende werking hebben zal het kind van vliegen eerder een prettige indruk krijgen.

Doordat de anatomie van het oor afwijkend is bij baby’s en dreumesen tov volwassenen (het middenoor ligt lager), kan het meer gemak geven door de baby en kleine kinderen met het hoofd hoger te plaatsen dan het lichaam.

De gebruikte Proplugs Vented tijdens het vliegen bieden op de vakantiebestemming evenzo bescherming in het zwembad- en zeewater tegen ooraandoeningen als gevolg van water. Indien er sprake is van een medische ooraandoening dienen de Non-Vented Proplugs te worden gebruikt ter bescherming tegen besmet (zwem)bad en zeewater.

Vliegtuigpassagiers
Oorpijn tijdens het vliegen ontstaat door luchtdrukverschil. Door het opstijgen en landen van het vliegtuig verandert de luchtdruk in de vliegtuigcabine. Ook tijdens de vlucht kan er sprake zijn van hoogteverschillen en daardoor ook luchtdrukverschil. Dit zorgt ervoor dat er druk komt te staan op de trommelvliezen.

Symptomen
Wanneer je verkouden bent of last hebt van allergieën kan het zijn dat er zich vocht bevindt in de buis van Eustachius en dat deze hierdoor is verstopt. Het gevolg hiervan is pijn in het oor. Vaak heeft men maar aan één oor last, soms ook aan beide oren. Daarnaast kan het zijn dat men een prop vuil in het oor heeft zitten, die door de luchtdruk tegen het trommelvlies aandrukt. Normaal gesproken merkt men bij hoogteverschil slechts dat de oren ‘ploppen’. Bij mensen die last van hun oren hebben komt daar pijn bij, en soms ook duizeligheid.

Hoe te behandelen?
Als de oorpijn aanhoudt tot meer dan een halve dag na aankomst op de plaats van bestemming, is het verstandig een arts te raadplegen. Deze zal kijken of er iets met de oren aan de hand is wat de aanhoudende pijn veroorzaakt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een (beginnende) oorontsteking. Belangrijk is dat deze direct behandeld wordt met antibiotica. Met een oorontsteking mag je namelijk niet vliegen. Wanneer de oorontsteking blijft bestaan of verergert, dan heb je kans dat je niet terug mag vliegen naar huis wanneer je vakantie ten einde is. Onderneem dus meteen actie, wanneer de oorpijn aanhoudt na de landing.

Heb je er last van dat de oren dicht blijven zitten, dan kan het zijn dat er een prop oorsmeer tegen het trommelvlies is aangeschoven en daar tegenaan blijft drukken. Ook dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Deze spuit mogelijk de oren uit, zodat u zonder problemen terug kunt vliegen.

Tips
Er is een aantal maatregelen dat u kunt nemen om de kans op heftige oorpijn te verminderen:

 • Zorg dat u een neusspray met xylometazoline (zoals Otrivin of Nasivin) bij zich hebt. Een uur vóór het
  opstijgen en een uur vóór de landing gebruikt u de neusspray in beide neusgaten. De neusspray zorgt
  ervoor dat in ieder geval de neusslijmvliezen slinken, waardoor er minder druk  op de oren komt te staan.
 • Neem kauwgom mee en kauw hierop tijdens het stijgen en tijdens de landing. Kauw goed door,
  het kauwen zorgt ervoor dat de oren ‘ploppen’ en de druk wordt opgeheven.
 • Knijp voorzichtig uw neus dicht als u merkt dat de oren ‘dichtslaan’. Doe alsof u blaast, maar dan
  met de neus en de mond dicht. Deze actie zorgt er ook voor dat de oren weer ‘openspringen’.
 • Draag altijd Doc’s Proplugs Vented bij vliegen. In situaties bij drukverschillen nimmer dichte
  oordoppen dragen, dit breng serieus gevaar met zich mee voor het scheuren van de
  trommelvliezen.

Waarom Doc’s Proplugs tijdens het vliegen?
De ervaring leert dat:

 • het draagcomfort hoger is dan iedere andere oordop
 • communicatie goed blijft
 • dragers veel minder last hebben van het geluid
 • het ‘klaren’ veel gemakkelijker gaat.

Wij raden aan om vented Doc’s Proplugs een half uur voor aanvang van de vlucht in te doen. Houdt de Doc’s Proplugs tijdens korte vluchten in. Tijdens lange vluchten kunt u ze na het opstijgen uitdoen. Plaats de Doc’s Proplugs weer tijdig in uw oorschelp voor het dalen begint. Hoewel de Proplugs niet uitsteken kan de brug (nugget) ongewild een drukpunt vormt, deze kan voor het slaapcomfort worden verwijderd.

Cabinepersoneel luchtvaartmaatschappijen

Oorpijn tijdens het vliegen ontstaat door luchtdrukverschil. Door het opstijgen en landen van het vliegtuig verandert de luchtdruk in de vliegtuigcabine. Ook tijdens de vlucht kan er sprake zijn van hoogteverschillen en daardoor ook luchtdrukverschil. Dit zorgt ervoor dat er druk komt te staan op de trommelvliezen.

Symptomen
Wanneer je verkouden bent of last hebt van allergieën kan het zijn dat er zich vocht bevindt in de buis van Eustatius en dat deze hierdoor is verstopt. Het gevolg hiervan is pijn in het oor. Vaak heeft men maar aan één oor last, soms ook aan beide oren. Daarnaast kan het zijn dat men een prop vuil in het oor heeft zitten, die door de luchtdruk tegen het  trommelvlies aandrukt. Normaal gesproken merkt men bij hoogteverschil slechts dat de
oren ‘ploppen’. Bij mensen die last van hun oren hebben komt daar pijn bij, en soms ook duizeligheid.

Hoe te behandelen?
Als de oorpijn aanhoudt tot meer dan een halve dag na aankomst op de plaats van bestemming, is het verstandig een arts te raadplegen. Deze zal kijken of er iets met de oren aan de hand is wat de aanhoudende pijn veroorzaakt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een (beginnende) oorontsteking. Belangrijk is dat deze direct behandeld wordt met antibiotica. Met een oorontsteking mag je namelijk niet vliegen. Wanneer de oorontsteking blijft bestaan of verergert, dan heb je kans dat je niet terug mag vliegen naar huis wanneer je vakantie ten einde is. Onderneem dus meteen actie, wanneer de oorpijn aanhoudt na de landing.

Heb je er last van dat de oren dicht blijven zitten, dan kan het zijn dat er een prop oorsmeer tegen het trommelvlies is aangeschoven en daar tegenaan blijft drukken. Ook dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Deze spuit mogelijk de oren uit, zodat u zonder problemen terug kunt vliegen.

Tips
Er is een aantal voorzorgmaatregelen dat u kunt nemen om de kans op heftige oorpijn te verminderen:

 • Zorg dat u een neusspray met xylometazoline (zoals Otrivin of Nasivin) bij zich hebt. Een uur vóór
  het opstijgen en een uur vóór de landing gebruikt u de neusspray in beide neusgaten. 
  De neusspray zorgt ervoor dat in ieder geval de neusslijmvliezen slinken, waardoor er minder druk
  op de oren komt te staan.
 • Neem kauwgom mee en kauw hierop tijdens het stijgen en tijdens de landing. Kauw goed door,
  het kauwen zorgt ervoor dat de oren ‘ploppen’ en de druk wordt opgeheven.
 • Knijp voorzichtig uw neus dicht als u merkt dat de oren ‘dichtslaan’. Doe alsof u blaast, maar dan
  met de neus en de mond dicht. Deze actie zorgt er ook voor dat de oren weer ‘openspringen’.
 • Neem een uurtje voor het opstijgen en een uurtje voor de landing een pijnstiller, zoals paracetamol.
 • Draag Doc’s Proplugs Vented.

Waarom Doc’s Proplugs tijdens het vliegen?

Vented-Proplugs worden gebruikt door cabinepersoneel of passagiers van luchtvaartmaatschappijen.
De ervaring leert dat:

 • het draagcomfort hoger is dan iedere andere oordop
 • communicatie goed blijft
 • dragers veel minder last hebben van het geluid
 • het ‘klaren’ veel gemakkelijker gaat.
 • Wij raden aan om vented Doc’s Proplugs een uur voor aanvang van de vlucht in te doen.

Houdt de Doc’s Proplugs tijdens korte vluchten in. Tijdens lange vluchten kunt u ze na het opstijgen uitdoen. Plaats de Doc’s Proplugs weer tijding in uw oorschelp voor het dalen begint. Hoewel de Proplugs niet uitsteken kan de brug waar het koord aan vastzit ongewild een drukpunt vormt, deze kan voor het slaapcomfort worden verwijderd.

Grondpersoneel luchtvaartmaatschappijen
Grondpersoneel bij een luchthaven maar ook medewerkers in de bouw of productie, vinden het dragen van comfortabele otoplastieken of oordoppen steeds belangrijker en wensen zichzelf betaalbaar te beschermen tegen gehoorbeschadiging (tinnitus).

Dat ook grondpersoneel op een luchthaven baat heeft bij het dragen van gehoorbescherming is niets nieuws. Immers, door het continu opstijgen en landen van de vliegtuigen heeft het grondpersoneel als geen ander te maken met geluidsoverlast.

Deze doelgroepen staan vaak voor langere perioden bloot aan teveel lawaai. Dit heeft als risico’s het gehoor te verliezen aan deze schadelijke hoogfrequentie geluiden of een steeds langer blijvende ‘piep’ te ervaren. Tegelijkertijd is het in deze gevallen vaak noodzakelijk om te kunnen communiceren met de omgeving of machinegeluiden te beoordelen.

Symptomen
Iedereen heeft wel eens last van piepende oren of oorsuizingen. Als de klachten na een nacht slapen nog aanhouden is het van groot belang om de KNO-arts te bezoeken. Soms is er nog wat aan te doen, als er binnen een paar dagen behandeling gegeven wordt met medicijnen. Vaak is de oorzaak van tinnitis niet te achterhalen, de patiënt kan het beste proberen zo weinig mogelijk aandacht aan het geluid te schenken. Soms wordt de tinnitis chronisch, wat grote gevolgen kan hebben.

Tips
+
Bij gebruik van Doc’s Proplugs: breng deze in, ongeveer een kwartier voor uw werkzaamheden (of blootstelling aan teveel lawaai). Zodoende heeft uw gehoor tijd om zich aan te passen. U geniet van een helder natuurlijk geluid.
Gebruik Doc’s Proplugs in combinatie met oorkappen die uw gehoor optimaal beschermen, ook wanneer uw gehoor langer aan lawaai moet blootstaan. Wanneer u, bijvoorbeeld vanwege communicatie met een collega, de oorkappen afzet, bent u door de Doc’s Proplugs nog steeds afdoende beschermt.
+ Merkt u dat u een van de symptomen hebt, ga dan direct naar een huisarts of KNO-arts.

Waarom Doc’s Proplugs tijdens het werken op een vliegveld?
De tijdsduur aan excessief geluid speelt een belangrijke rol. Hoe langer men wordt blootgesteld aan excessief geluid des te groter de kans op (permanente) gehoorbeschadiging.

Doc's Proplugs Vented vermindert met maximaal 20dB op de frequenties tussen de 2000 en 8000 Hz.
Doc's Proplugs Non-Vented vermindert met maximaal 24dB op de frequenties tussen de 2000 en 8000 Hz.

Ter vergelijking: rockconcerten produceren ongeveer 120dB. Het oor tolereert deze geluidsbelasting maximaal twee uur wanneer zij is beschermd met een gehoorbescherming van -20Db op de hoogfrequentie tonen. Blootstaan aan deze geluidsbelasting zonder gehoorbescherming betekent dus een grotere kans op gehoorbeschadiging.

 

Weergave: Lijst / Rooster
Aantal weergeven:
Sorteren op:
AudiolSWIM® - het onzichtbare & veiligste zwemdopje
- V I E W  Y O U R  O R D E R -  + Bij aanschaf van 2x AudiolSwim geen € 30,00 maar € 12,00 per stuk + AudiolSWIM® - het onzichtbare veilige zwemdopje - bestaat uit zeer fijngefilterde medische olijfolie en 0,5% tea-tree olie. 
Beide zijn natuurlijke ingred..
€ 15,00 € 12,00
Excl. BTW: € 9,92
Rode VENTED Proplugs | type ScubaSAFE + Flying + presssure valve
- V I E W  Y O U R  O R D E R - De VENTED zijn vooral geschikt om diverse oorproblemen te voorkomen die kunnen optreden tijdens watersport en (vakantie)reizen. Preventief beschermen is beter dan genezen. Mocht u uw maat niet weten dan raden we online aankoop af, u kunt dan..
€ 22,00
Excl. BTW: € 18,18
Gebaseerd op 2 beoordelingen.
Transparante VENTED Proplugs | ScubaSAFE + Flying + pressure-valve
- V I E W  Y O U R  O R D E R - De VENTED zijn vooral geschikt om diverse oorproblemen te voorkomen die kunnen optreden tijdens watersport en (vakantie)reizen. Preventief beschermen is beter dan genezen. Mocht u uw maat niet weten dan raden we online aankoop af, u kunt dan..
€ 22,00
Excl. BTW: € 18,18