UA-55547970-1

Middenoorontsteking, Otitis Media

Middenoorontsteking, Otitis Media

 

Wat is een middenoorontsteking?

Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Tussen het middenoor en de neus-keelholte loopt een gangetje, de buis van Eustachius. Vocht uit het middenoor kan via de buis van Eustachius naar de neus-keelholte worden afgevoerd.

Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid. De buis van Eustachius kan daardoor dicht gaan zitten. Virussen (soms ook bacteriën) en ontstekingsvocht zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor. De druk in het middenoor stijgt. Het trommelvlies gaat bol staan en dat doet pijn. Meestal zijn de ergste klachten binnen 2 tot 3 dagen over en geneest alles vanzelf. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten wel een week aanhouden. Het zelfgenezende van het lichaam zal bij teveel middenoorvocht het trommelvlies openen, in de volksmond een loopoor. 

Oorproblemen komen veel vaker voor bij kinderen omdat de buis van Eustachius korter, kleiner en meer horizontaal ligt dan bij volwassenen. Het feit dat die buis bij kinderen korter is en moeilijker opengaat, maakt kinderen dus vatbaarder voor infecties. Naarmate het kind ouder wordt, ontwikkelt zich deze buis en wordt het risico op oorproblemen kleiner. Het kan voorkomen dat druk bij niezen vocht de buis indrijft en als indringend wordt ontvangen in het middenoor. Raadpleeg bij frequente middenoor ontsteking uw kinderarts voor advies, meer naslagwerk klik hier.

Chronische middenoorontsteking is toe te schrijven aan een chronische (langdurige) infectie van het middenoor. Vaak wordt dit veroorzaakt door bacteriën (zoals stafylococccus aureus en pseudomonas) en is er sprake van een etterende middenoorsteking. Vaak een erg pijnlijke periode vol met veel ongemakken. Meer informatie is hier te vinden, voor toelichting en beeldmateriaal, klik hier.

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klachten zijn oorpijn, koorts en algemeen ziekzijn. Bij peuters merkt u soms dat ze buikpijn hebben. Ze kunnen ook diarree hebben of braken. Baby’s drinken niet goed of zijn prikkelbaar, ze zijn ’s nachts onrustig en trekken vaak aan het pijnlijke oor.

Door de druk achter het trommelvlies kan er soms een scheurtje in het trommelvlies ontstaan. Het ontstekingsvocht breekt door en komt dan naar buiten. Vaak zit er wat bloed bij, maar dat kan geen kwaad. Een doorgebroken middenoorontsteking (‘loopoor’) is meestal binnen een paar dagen genezen. Het trommelvlies sluit meestal weer vanzelf. Een middenoorontsteking kan soms ongemerkt voorbij gaan.

Zwemmen met een middenoorontsteking?
Over zwemmen met middenoorontsteking bestaat soms onduidelijkheid. Zowel huisartsen als KNO-artsen blijken tegenstrijdige adviezen te geven. Veiligheidshalve wordt vaak geadviseerd om bij oorklachten niet te gaan zwemmen, in elk geval niet met het hoofd onder water en doorslikken voorkomen. Hoewel een kind met middenoorontsteking kan zwemmen, is het de vraag of het verstandig is om kinderen tijdelijk even met (terugkerende) oorontstekingen te herstellen. Wanneer een loopoor ontstaat en het middenoorvocht door de geopende trommelvlies wordt afgevoerd is er een open verbinding naar 'binnenkant' lichaam. Bij een loopoor is water en zepen vermijden het beste. Als (zwembad)water en zepen in het middenoor komen schept dat veel reactie in het middenoor. Nare duurzame ontstekingen in van het middenoor kunnen leiden tot afname of verlies van het gehoor. Zodra de opening zich heeft hersteld zal de behandelend arts het weer veilig achten om ook onderwater weer druk op het trommelvlies te krijgen en vrijuit te kunnen klaren. Bij een middenoorontsteking kan het reguleren van luchtdruk (klaren) beperkt zijn. Niet kunnen klaren tijdens een baantje zwemmen laat je niet onder water gaan, hoewel bij stijgen wellicht minder lastig is het dalen soms een helse zit. Win bij twijfel vooraf informatie in.

Met een middenoorontsteking behoeft men alleen een beschermende oordop onder de douche als er een loopoor onstaat. Zwemmen met oordoppen is een prettig hulpmiddel bij buitenoorontsteking (Otitis Externa) om anderen niet ook te besmetten en bij trommelvliesbuisjes. Bescherming bij net geplaastste buisjes zijn Proplugs vriendelijk onder douche, nadat de arts de buisjes goed vindt zitten zijn ze bruikbaar tijdens zwemles. Zwemmen met oordoppen bij een loopoor, is vragen om problemen.

Zwemmen met oorklachten is vaak onprettig, plezier in het water is belangrijker dan de last en hekel aan, tijdens en na zwemles. Een gezond oor kan met vented ook duiken, snorkelen en nog dieper. Elke Dichte oordop is voor boven water, met een drukventiel kan zonder vrees onder water worden gezwommen en ander oorgedoe voorkomen.

In alle gevallen van een ontsteking, weet dat overdragen gebeurt wanneer ontstekingsvocht zich kan mengen met het (zwem)badwater.

* Doordat Doc’s Proplugs NON-Vented geen drukventiel heeft, biedt het maximale bescherming en niet geschikt voor onderwater. 
* Voor veiligheid en comfort onder water en tijdens vliegen, lees meer over de Vented.

Weergave: Lijst / Rooster
Aantal weergeven:
Sorteren op:
AudiolSWIM® - het onzichtbare & veiligste zwemdopje
- V I E W  Y O U R  O R D E R -  + Bij aanschaf van 2x AudiolSwim geen € 30,00 maar € 12,00 per stuk + AudiolSWIM® - het onzichtbare veilige zwemdopje - bestaat uit zeer fijngefilterde medische olijfolie en 0,5% tea-tree olie. 
Beide zijn natuurlijke ingred..
€ 15,00 € 12,00
Excl. BTW: € 9,92